Започели смо пробе новe представe на Вечерњој сцени - ПИГМАЛИОН

Аутор комада, Џорџ Бернард Шо (26. јун 1856 - 2. новембар 1950.) је ирски драмски писац и романсијер, есејиста, новинар, књижевни, позоришни и музички критичар. Добитник је Нобелове награде за књижевност 1925. године.

“Пигмалион” је свакако његов најпознатији и највољенији комад. То је прича о професору фонетике Хенрију Хигинсу који из опкладе у свој дом доводи продавачицу цвећа Елизу Дулитл, учи је правилном говору и од ње ствара даму по мерилима тадашњег високог друштва. Ова Шоова комедија инспирисана је класичном причом о скулптору Пигмалиону који се заљубљује у своје дело – статуу идеалне жене од слонове кости. Шо је својом најпознатијом комедијом упутио оштру критику британском класном систему и изразио своје феминистичке ставове суочивши свог главног јунака, професора Хигинса, са сазнањем да његово “уметничко дело” уме да мисли својом главом.
 

Представу режира Ђурђа Тешић, са којом Позориште “Бошко Буха” често и радо, и врло успешно, сарађује. После представа “Господар мува”, “Сан летње ноћи”, “Звездарски витез” и “Хајди”, уверени смо да ће и ова сарадња са њом донети изврстан уметнички резултат.
 

У представи играју Немања Оливерић (Хигинс) и Ања Павићевић (Елиза), Марко Јањић (Пикеринг), Катарина Гојковић (Госпођа Хигинс), Зоран Цвијановић (Алфред Дулитил), Андријана Оливерић (Госпођа Пирс), Лена Богдановић (Госпођа Ајнсфорд Хил), Милица Сужњевић (Клара) и Реља Јанковић (Фреди). Комад је превео Боривоје Недић. Драматуршкиња је Милена Деполо, сценографкиња Зорана Петров, костимографкиња Зора Мојсиловић, композитор Владимир Пејковић. За сценски говор задужена је др Љиљана Мркић Поповић, а за сценски покрет Дамјан Кецојевић. Премијера је планирана за 15. новембар.