Порука Су Џајлс председнице Међународне организације АСИТЕЖ поводом Дана позоришта за децу и младе

Одведите дете у позориште или доведите позориште до детета!

На данашњи дан, 20. март 2023, спознајемо колики је значај уметника у позоришту и извођачким уметностима за младу публику: користећи темељно струковно познавање своје публике, они могу да донесу велике промене у животе деце. Приступ публици у позоришту и перформансу за младу публику је специфичан – деца и млади се уважавају као мудра и проницљива публика која учествује и доприноси култури, и која има право да искуси уметност уз сву слободу изражавања. 

Када дамо простор и и када уважавамо машту младих људи, дајемо им темеље на којима могу да изграде чврстину и самопоуздање. 

Један од примарних циљева АССИТЕЈ-а је да уједини ствараоце широм света и пружи младој публици могућност да искуси оно што позориште и перформанс нуде – да кроз уметност изразе емоције, прикажу неопипљиво, тумаче комплексност света. Да бисмо то урадили, морамо да будемо отворени за сву разноликост уметничког стваралаштва које наша глобална мрежа нуди и да поздравимо иновације које долазе из ограничења, изазова и специфичних околности.

Некада нисмо у могућности да одведемо децу у позоришне зграде. Понекад такво место не постоји. Понекад то онемогућавају физичке, економске, географске или друштвене баријере. Ипак, сваки пут када се наша светска заједница окупи ради разговора и размене, било онлајн или лично, постајемо свеснији различитих начина на које уметници и креативци, свако у свом контексту, омогућавају доживљај позоришта и перформанса младој публици. Како је дивно чути и видети толико примера широм света када позоришта и перформанси одлазе тамо где су деца и млади: у њихове школе и вртиће, на улице, општинске просторије, болнице, на спортске терене, у затворе, у њихове куће, у јавне просторе, на екране њихових компјутера, телефона или им се обраћа кроз радио апарате.

Захваљујући повезаности наше свестке заједнице на мрежи и сусретима на нашим скуповима, видели смо и чули изванредне приче о борби, храбрости и одлучности, и поздрављамо различите начине на које наша креативна заједница покушава да се развија, да би отворила већи приступ публици и задовољила њене потребе.

Позориште и перформанс мењају живот: омогућавају људски контакт, ширење идеја, дељење наде, доносе експлозију радости. Без обзира да ли у згради позоришта или на неки други начин, стварање чуда, заједнички тренутак или интригантан ритуал је нешто што може да промени дан или живот, чак и тренутно. Кроз позориште и сценску уметност препознајемо оно што нам је свима заједничко и наши видици постају шири.

На овај Светски дан позоришта и перформанса за децу и младе позивам све нас који радимо у овом сектору да потражимо пут до нове младе публике коју не познајемо и са којом се још нисмо сусрели. Приступ позоришту и представама није увек могућ, па је на нама, стручњацима у овој области, да то омогућимо, где год и како год можемо. Неопходно је, у каквим год да се околностима налазимо, да нашим различитим праксама премостимо јаз између стварности и маште и отворимо могућности за сву децу и младе, свуда на свету.

Су Џајлс, председница АСИТЕЖА-а