Порука поводом Светског дана позоришта за децу и младе 20. март

20. март - Светски дан позоришта за децу и младе

Када размишљамо о позоришту и извођачким уметностима за децу и младе, неизбежно размишљамо о томе у каквим се временима, у каквим друштвеним околностима њиме бавимо. И онда размишљамо о ратовима, поделама, епидемијама, еколошким кризама. Да – на жалост је тако. А онда се окрећемо и спасоносној мисли да све то не може заувек да траје. А истини за вољу, још увек се не види ни светло на крају тунела. Налазимо се, дакле, у лиминалном простору – транзиционом, безграничном простору који се налази негде на граници преласка из једног стања у друго. То је простор незнања, конфузије и несигурности, где су напуштене неке старе истине, а нове се још увек нису појавиле. Ова транзиција често почиње осећањем губитка, кризе, страха, бесмисла, али са свешћу да више нема повратка у старо. У том процесу напуштамо стара уверења и улазимо у гранични простор где још увек нисмо нашли нова.

Зато смо данас сви заједно на ПРЕКРЕТНИЦИ.

И зато желимо да све вас, наше колеге и саборце из земље, региона и света, позовемо да заједно промислимо како та ПРЕКРЕТНИЦА може да се догоди у простору маште, уметности и креативности. Дакле, на позоришној сцени. Или учионици. Или зеленој ливади. Или на било ком месту где се сусрећу извођачи и публика, и доживљавају драгоцено искуство размене и заједништва. Позивамо вас да заједно кренемо ка новим идејама. Могли бисмо наше заједничко путовање да назовемо походом, маршем или јуришем. Али оно би могло да буде и вожња бицикла или лагана шетња. Важно је да кренемо заједно. Ка нечему новом и узбудљивом. Новим причама, идејама, формама. Предвођени новим генерацијама. Зборно место за почетак пута је Светска конференција позоришта за децу и младе, која се одржава у новембру 2023. у Београду и Новом Саду, под слоганом ПРЕКРЕТНИЦА.

Поносни смо што се овогодишња Конференција дешава у Србији, јер ово је посебна година за АСИТЕЖ Србије. Ове године наш савез обележава јубилеј – 20 година од оснивања, и не постоји бољи начин да се овај важан датум обележи него најавом овако великог догађаја.

У име јубилеја нашег савеза и у име заједништва које континуирано промовишемо, ово писмо потписују заједночланице ИО АСИТЕЖА-а Србије:

Диана Кржанић Тепавац
Јована Ракић Киселчић
Милена Деполо
Соња Петровић
Татјана Николић
Зорица Филиповић