20. март - Светски дан позоришта за децу и младе

Поводом 20. марта, Светског дана позоришта за децу и младе, преносимо поруку коју је испред АСИТЕЖ-а Србије ове године написао Јован Царан, награђивани глумац и редитељ у области луткарског позоришта.

''Поносно сам прихватио задатак да напишем поруку поводом светског дана позоришта за децу и младе. И већ у следећем тренутку пала ми је на памет прва реченица из представе -'Капетан Џон Пиплфокс' по тексту Душка Радовића. Дотични капетан тамо каже: 'Сетио сам се себе па плачем...' Ова изјава би лако могла да дефинише тренутну ситуацију у свету оних који се са позорнице труде да улепшају нечије детињство. Не уздише гусарски капетан Пиплфокс само због ситуације у луткарству, понеки уздах отме му се из душе кад се сети колико су скрајнуте све сценске уметности намењене младима. (О ситуацији ван мог хоризонта се не усуђујем да пишем) . Довољно је само рећи корона. Ова реч је однедавно главна тема у жалопојкама о проређеном гледалишту. Одмах иза маршира беспарица. У дугој колони оваквих речи чврстим кораком ступа и неразумевање. Даље набрајање можете наставити и сами.

На срећу, сетио сам се једне песмице Душка Радовића из представе 'Мишеви и мачке наглавачке'. У тој представи сам маскиран у миша рецитовао:
Мамурни Миш у Мемли Музеја Мерка Мртвог Мамута...
Миленијуми Минуше Мраз од Мамута начини Масакр и помор
Међутим Миш још Мрда. Мишу су Мало и Мраз и Мачка и Мишомор

Затим сам се сетио нас, луткара, глумаца, плесача и певача, свих нас са огромном вољом за преживљавањем. Као путујући забављачи, кроз векове смо вукли кола са опремом, по киши и мразу. И ми смо преживели све то. Нама су и мрвице са театарске трпезе биле довољне. Зато још увек мрдамо, као и онај филозофски настројен миш.

Ни онај суморни капетан Пиплфокс није остао заувек у Хавани и кафани. Кукање је одбацио због авантуре пуне тешкоћа и свакојаких опасности и савладао многоглаво морско чудовиште. Срећа је да у нашем свету маште има довољно Пиплфокса и других гусара спремних да упркос свему ступе у коштац са сваковрсним неманима. Да већ једном покажемо ко смо прави ми.

Драги капетани и гусари и сви којима је ово важно. Мој предлог је да прву цитирану реченицу заменимо овом: 'Сетио сам се себе и још увек мрдам. Мени су мало и корона и беспарица и сва чудовишта јужних мора'.''