О представи

Комад Мајкла Фрејна, „Иза кулиса“ превела сам с енглеског 1991. пре двадесет и једну годину, ако би му се доделиле антропоморфне особине, овај превод би сад славио пунолетство. Тада  сам га превела за потребе прављења представе у свом (тада) матичном позоришту, Атељеу 212. Премијера је била давне, страшне и бурне 1992. године у режији Алисе Стојановић и играла ју је прва постава Атељеовог ансамбла. Представа је била успешна и радо гледана, па тако и дуговека, играла се 150 пута, све до 26. децембра 2002.

А ове 2012. године  позориште Бошко Буха одлучило је да постави ову представу са својим изузетно даровитим ансамблом  и Југом Радивојевићем, који са сигурношћу, ведрином и професионалним поуздањем режира овај комад компликован за постављање и диван за гледање.

Мајкл Фрејн је написао са математичком прецизношћу комедију о једној глумачкој трупи која у првом чину припрема фарсу, у другом чину је на турнеји изводи, само што тада ми гледаоци присуствујемо догађајима отпозади, иза кулиса, да бисмо у трећем чину поново гледали последње извођење фарсе која се пред очима публике распада због унутрашњих сукоба трупе. То је укратко садржај ове комедије о неким убогим глумцима од којих су се поједини прославили у телевизијским сапуницама или рекламама, а неки једва да и знају где се налазе. Да би се, међутим, ова Фрејнова комедија претворила у позоришну представу, она захтева врхунске глумце, високу концентрацију и велики труд, јер се сваки чин у поступцима, као и у причи за нијансу разликује од предходног.  Радња драме полако, али незадрживо напредује ка својој кулминацији и захтева велику прецизност од аутора и извођача да би се постигла лакоћа и забавност у којој после треба да уживају гледаоци.

 У нади да ће ова представа дочекати извођења у којима ће поред гледалаца и глумци моћи у њој да уживају завршавам ову белешку.

                                                                                                                                                              Ивана Димић

ДРАМАТУРГ Ивана Димић

СЦЕНОГРАФ Јања Ваљаревић

КОСТИМОГРАФ Адријана Симовић

СЦЕНСКИ ПОКРЕТ Игор Дамњановић

ИЗБОР МУЗИКЕ И ЕФЕКТИ Војин Ристивојевић

ДИЗАЈН СВЕТЛА Срђан Цветковић

ИЗВРШНИ ПРОДУЦЕНТ Тања Перовић

АСИСТЕНТ СЦЕНОГРАФА Никола Николић

ОРГАНИЗАТОРТамара Милосављевић

ИНСПИЦИЈЕНТ Миљан Миљановић

СУФЛЕР Слободан Поповић

Лица

ДАЛАС ЛОЈД Бранислав Платиша

ПОПИ Андријана Оливерић / Борка Томовић

ТИМ Ненад Ненадовић                               

ДОТИ, КЛАКЕТ Катарина Марковић

ГАРИ, РОЏЕР Горан Јевтић

БРУК, ВИКИ Бојана Ординачев

БЕЛИНДА, ФЛАВИЈА Јелена Тркуља

ФРЕДЕРИК, ФИЛИП, ШЕИК Немања Оливерић

СЕЛСДОН, ПРОВАЛНИК Милош Влалукин