Лица

АЛА-АД-ДИН Виктор Савић

ГЂА ТЕЈ-ВАН-КИ, његова мајка  Александра Симић

ХАСАН, официр у гарди Милош Влалукин

ЈУСУФ, официр у гарди Ђорђе Драгићевић

АБН-АСУР, велики везир Александар Радојичић

ЏИН ИЗ ЛАМПЕ Дејан Луткић, Михаило Максимовић

ПРИНЦЕЗА БЕДР-ЕЛ-БАДУР Маја Лукић

ЗУЛЕЈКА, њена дворкиња Боба Латиновић, Бојана Ординачев

КАЛИФ  Драгољуб Денда

О представи

Представом „Аладинова чаробна лампа“, позориште Бошко Буха се, после неколико сезона, враћа свом изворном опредељењу – класичној бајци за децу.

Аладин је један обичан младић из Багдада. Ни много паметнији, ни много лепши, ни много храбрији од других. Оно чиме се он издваја јесу доброта, част и поштење. Управо захваљујући тим особинама, он стиче наклоност Духа из чаробне лампе, наклоност какву није имао још ниједан њен претходни власник. Ипак, Аладин одраста и сазрева, и схвата да нешто у животу мора да учини и сам. Тако он на крају својом храброшћу (уз сасвим малу помоћ Духа) добија за жену Принцезу о којој је сањао. Осим Принцезе, он добија и велико богатство. Аутори представе су одлучили да уместо афирмације животних вредности из прошлих времена (у претходној верзији Аладин и Принцеза се добровољно опредељују за живот у сиромаштву), уз благу иронију, пошаљу поруку да није погрешно уживати у благодетима које пружа живот, односно, у овом случају, познантство са Духом.

Потпуно свестан да наша публика има предзнање о овој причи, добијено из Дизнијевог класика из 1992. године, и самим тим одређена очекивања, редитељ Милан Караџић се опредељује за сасвим другачији приступ. Тамо где се у цртаном филму за стварање чаролије користи богата и све напреднија технологија, у представи се магија постиже глумачком игром. А да би слика била потпуна – деца ће је, што је још једна од врлина позоришног језика, довршавати у својој машти.

превод Србољуб Станковић

драматург Милена Деполо

сценски говор др Љиљана Мркић Поповић

костимограф Драгица Лаушевић

сценограф Борис Максимовић

композитор Љубомир Нинковић

сценски покрет Марија Миленковић

дизајн светла Срђан Цветковић

специјални ефекти Томислав Маги

организатор Сенка Зејнић