САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ПОЗОРИШТА БОШКО БУХА

Поштована публико,

Данашњи дан, 20. март, се свуда у свету обележава као Светски дан позоришта за децу и младе. Тим поводом, у свим позориштима за децу чита се порука коју сваке године саставља реномирни уметник из ове области. Међутим, ове године ми, запослени у Позоришту БОШКО БУХА, принуђени смо да вам се обратимо нешто другачијим саопштењем.

Поводом јавних натписа на порталима, у штампи и поводом позива градоначелника и Секретаријата за културу да се Позориште БОШКО БУХА изјасни да ли прихвата комплетно измештање, односно пресељење у реновирану зграду Поште на Савском тргу, став колектива Позоришта је да оно остаје у згради на Тргу Републике бр.3 у којој се налази од свог оснивања 1950. године. Претходну понуду да простор у згради на Савском тргу користимо као ДОДАТНУ сцену смо првобитно прихватили, будући да би нам то олакшало пословање, с обзиром да имамо и Сцену за децу и Вечерњу сцену. Међутим, нисмо у могућности да прихватимо понуду за КОМПЛЕТНО ПРЕСЕЉЕЊЕ у зграду на Савском тргу с обзиром да овај простор не задовољава потребе за функционисање нашег Позоришта као целине.
Питање реконструкције Позоришта.

У тренутку када смо се иселили из наше зграде због реконструкције, 2015. год, није постојао имовинско-правни проблем, који данас кочи почетак реконструкције. Тај проблем је настао 2017. године када је у катастру извршено укњижење на простор фоајеа и сале Позоришта од стране предузећа РУБИН Крушевац, да би се касније власништо пренело на предузеће БУТИК из Крушевца. Овим је дошло до отуђења имовине града Београда, на које Позориште БОШКО БУХА има право коришћења на неодређено време. Позоришту је саопштено да је до наведеног укњижења дошло грешком, која ће бити исправљена у најкраћем року, што се ипак до данас није десило.

Секретаријат за културу је на нашу иницијативу већ неколико пута у претходних пет година упутио захтев Секретаријату за имовинске и правне послове за добијање информације у којој је фази поступак за исправку наведене грешке. До данас нисмо добили одговор. 

Позориште БОШКО БУХА тражи да се у најкраћем могућем року (највише месец дана) разреши ИМОВИНСКО-ПРАВНA ситуација јер је то предуслов за почетак реконструкције. Уколико се то не догоди бићемо принуђени да предузмемо даље кораке.

У име запослених у Позоришту БОШКО БУХА, као и у име стотине уметника који су уметнички сазревали у нашој кући, а пре свега у име публике, исказујемо чврсту одлучност да култура и уметност морају бити доступне свима и на начин како се озбиљна друштва и нације према њој односе, јер она представља врхунско цивилизацијско достигнуће и оно мора бити брига и обавеза свих који свом народу служе. Од наших оснивача Бранислава Нушића и Гите Предић Нушић, преко Љубивоја Ршумовића и Донке Шпичек до Милорада Мандића Манде и свих будућих генерација.