Награде за ''Питам се, питам, колико сам битан''

13. мај 2019.
Награде за ''Питам се, питам, колико сам битан''

Завршен је први ФАС / Фестивал Аситежа Србије!

Представа ''Питам се, питам, колико сам битан'' освојила је чак две награде. Према одлуци стручног жирија, у саставу Милена Деполо, драмска списатељица и драматуршкиња - испред позоришта Бошко Буха, Петар Лукић, глумац – испред Позоришта за децу Крагујевац, Анита Стојадиновић, глумица – испред Уметничке групе ''Хоп.Ла!'', Јелена Попадић Сумић, драматуршкиња и уредница у Дечијој редакцији РТС-а - испред Дечијег Позоришта Чарапа, Јелена Богавац, позоришна редитељка и драматуршкиња – испред Битеф театра, Давид Алић, позоришни редитељ – испред Позоришта лутака Ниш, Емил Курцинак, глумац – испред Позоришта младих Нови Сад, Драгиша Косара, глумац-луткар – испред Позоришта лутака Пинокио, Маријана Цветковић, културна радница и продуценткиња - испред Станице– сервиса за савремени плес представа је проглашена за најбољу представу на фестивалу.

Образложење стручног жирија: 

„Питам се, питам, колико сам битан“ је нежан, духовит, узбудљив сторителинг који поставља питања неуобичајена за позориште за децу и младе. Текст, режија, глумачка изведба, сценски покрет, музика и визуелни идентитет представе функционишу као органска целина, и доносе значајну причу о идентитету, породици, пријатељству, успеху, припадању... Истичемо значај оваквог репертоарског потеза Позоришта Бошко Буха, за које је ова представа свакако искорак, али истовремено и природан избор јер на репертоару једне од највећих кућа за децу и младе осим инсценација бајки и класика за децу, своје место треба да нађе и савремена литература намењена овој циљној групи.

Осим тога, према одлуци педагошког жирија, у саставу Сања Терић - Цедеум, Јелена Стојиљковић - Базаарт, Весна Шојић представа је једногласно проглашена за најбољу представу фестивала.

Образложење педагошког жирија: 

Пет глумаца на сцени нас уводе у чаролију порука и занимљивих сценских решења. Одличан текст који савршено комуницира са гледаоцима ма ког узраста били. Породица као фундамент битности за сваког појединца. Прича у центар дешавања ставља одраслог човека иако је представа намењена деци. Курт је задовољан својим послом и ужива у њему, али када се нађе у друштву са "пријатељима" који се баве важнијим занимањима, осећа се несигурно. Почиње да трага за "важнијим послом" због којег ће бити поштован и популаран у друштву и цењен код пријатеља. У тој потрази помаже му најмлађи син који, иако је најмлађи члан породице, показује знање, вештине, слободу у  комуникацији.  То путовање је зближило оца и сина. Сјајна драматизација чувене приче Ерленда Луа, сведена сценографија, музика која одлично прати промене у главном јунаку употпуњују доживљај ове представе. Костими и реквизити одлично дочаравају гледаоцу занимања јунака као и улоге споредних ликова у представи. Млади гледалац, а то може бити млађи или старији основац или средњошколац пратећи промене у главном јунаку и сам поставља себи питање колико је битан  и колико је важно бити прихваћен у друштву и по коју цену.  Истакнута је улога породице која даје подршку главном јунаку у његовој потрази за битним. Представа наводи младог гледаоца да размишља о томе ко је он, колико је битан себи, својој породици и свом окружењу. Колико је важно да се прилагодимо захтевима групе којој припадамо, а колико да будемо своји, оригинални и да не поклекнемо у том избору.

 

Честитамо!

Радно време билетарнице за време празника

Награде на 16. Дечјем позоришном фестивалу Позориште Звездариште

Најава нове сезоне

Почетак рада билетарнице

Нове награде за ''Питам се, питам, колико сам битан''