Међународна порука за Светски дан позоришта

26. март 2020.
Међународна порука за Светски дан позоришта

Поводом обележавања Светског дана позоришта, 27. марта, сва позоришта у граду, снимила су заједнички овогодишњу међународну поруку под називом "Позориште као Светилиште", коју је написао Шахид Недим драматург из Пакистана. Снимак можете погледати на линку - https://www.youtube.com/watch?v=b9R2mq_RwZ0

Данас је дан када су сва наша и светска позоришта једна велика, уједињена сцена.

Срећан нам Светски дан позоришта!

На иницијативу Међународног позоришног института, већ 58 година од 1961. године, широм света обележава се Светски дан позоришта, 27. март.
Први пут у Хелсинкију, а затим у Бечу на деветом конгресу Међународног позоришног института, јуна 1961. године, тадашњи председник Арви Кивима из Финске, предложио је да се прославља Светски дан позоришта. Његов предлог је прихваћен са одушевљењем. Од тада се сваког 27. марта (дан отварања Театра нација 1962. у Паризу) обележава Светски дан позоришта на различите начине. На тај дан позоришта у свету, национални центри Међународног позоришног института и читава међународна позоришна заједница организује разне позоришне манифестације, од којих је најважнија традиционална међународна порука коју, на позив Међународног позоришног института, увек пише позоришна личност светског угледа.
Порука се преводи на више од 20 језика, чита пред десетинама хиљада гледалаца у позориштима, штампа и емитује у стотинама новина, часописа, радио и тв станица на свим континентима. Прву поруку за Светски дан позоришта написао је Жан Кокто 1962. године.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Наставак проба представе ''Снежана и седам патуљака''

ПОЗОРИШТЕ БОШКО БУХА НА БЕОГРАДСКОЈ ЛЕТЊОЈ СЦЕНИ

Летња сцена на Ташу

Јубиларна, 70. година!