Крај сезоне 2018/2019.

Резиме сезоне 2018/2019.

Сезону 2018/2019. Позориште Бошко Буха започело је премијером представе „Робин Худ“, по тексту Слободана Обрадовића у режији Вељка Мићуновића. Ова прича о хероју из Шервудске шуме, који је постао универзални симбол правде „пљачкајућу богате да би дао сиромашнима“, први пут је на репертоару Позоришта Бошко Буха иако, као значајан класик за децу, припада његовом главном репертоарском току. У представи играју Александар Вучковић, Виктор Савић, Немања Оливерић, Јелена Тркуља, Катарина Гојковић и други.

Следећа премијера на Сцени за децу био је „Оливер Твист“, чувени класик Чарлса Дикенса, овог пута у драматизацији Милене Деполо и у режији Милана Караџића коме је ова прича о „сирочету које се усудило да тражи још мало“ била четрдесета, јубиларна, режија у Позоришту Бошко Буха. У овом сценском спектаклу игра преко двадесет полазника школе глуме Ненада и Снежане Ненадовић као и чланови ансамбла Немања Оливерић, Милош Влалукин, Теодора Ристовски, Каратина Гојковић, Урош Јовчић и други.

На Вечерњој сцени одиграна је премијера комада „Вртешка“ Артура Шницлера у режији Даријина Михајловића. У овом интригантном комаду о мушко-женским односима и њиховом пресудном утицају на наше животе играју Милутин Милошевић, Урош Јовчић, Јелена Тркуља, Милан Колак, Лена Богдановић, Горан Шушљик, Теодора Ристовски, Милош Влалукин, Катарина Гојковић и Дејан Луткић.

И, на самом крају сезоне, изведена је претпремијера за децу комада „Коњић Грбоњић“ Браће Пресњаков у режији Иве Милошевић. Ова руска скаска уз коју су одрастале генерације деце биће нешто сасвим ново за данашње генерације публике. У насловној улози је Милица Сужњевић, а поред ње у представи играју Јоаким Тасић, Владан Дујовић, Катарина Гојковић, Драга Ћирић и други.

И ове сезоне представе су, у ишчекивању реконструкције матичне сцене на Тргу републике, извођене на сцени УК Вук Стефановић Караџић, али и на гостовањима широм Србије. Представа „Флорентински шешир“ Ежена Лабиша у режији Даријана Михајловића обишла је, и ове сезоне, значајне фестивале – Театар у једном дејству у Младеновцу (где је проглашена за најбољу представу), Вршачка позоришна јесен, и Театар у нама у Аранђеловцу (где је Горан Јевтић добио специјалну награду). Представа „Поштени провалник“ Дариа Фоа у режији Милана Караџића изведена је на Позоришним свечаностима „Жанки у част“ у Раброву.

Представа за децу „Питам се, питам, колико сам битан“ Ерленда Луа у режији Јане Маричић учествовала је на фестивалу Позориште Звездариште где је добила Гран При стручног жирија и Награду дечјег жирија, а Милена Деполо добила је награду за драматизацију. На првом ФАС-у (Фестивалу Аситежа Србија) представа је добила Награду стручног жирија као и Награду жирија педагога. Овог лета, она наставља свој фестивалски живот на Которском фестивалу поозоришта за дјецу и Фестивалу Барски љетопис.
У сезони 2019/2020. свој живот пред публиком почеће представа “Коњић Грбоњић“, 13. октобра на Дан позоришта, а следећа премијера (и последња у 2019. години) биће „Немушти језик“ Миодрага Станисављевића у режији Милана Караџића.

Ваше Позориште Бошко БУХА